Tips og triks for jenter i grønt

Nov 30th, 2008 | By | Kategori: Diverse

Forsvaret har i dag full yrkesmessig likestilling mellom kvinner og menn. Slik er det også i HV-ungdommen. Jenter tilfører nye og viktige egenskaper og ferdigheter til organisasjonen og bidrar til et bedre mangfold. På denne siden har vi samlet tips og triks som skal gjøre tjenesten som jente i HVU litt lettere.

Langt hår
Både gutter og jenter har lov til å ha langt hår i Forsvaret, forutsatt at de følger uniformsreglementet. Hovedregelen er at hår ikke skal dekke kraven på uniformen. Har du langt hår må du sette det opp eller ha det i hårnett. Det er også tillatt å bruke hijab til uniformen. Ved bruk av hijab gjelder i stor grad de samme reglene som ved langt hår. Håret skal være satt opp, og hijaben skal dekke håret. Hijaben skal så langt det er mulig ikke dekke skuldrene. Det er tjeneste- og sikkerhetsmessige grunner til at hår og hijab skal være stramt. Løse, flagrende gjenstander kan fort henge seg fast i grener i skogen eller maskiner og forårsake store personskader. Ved bruk av hijab er det viktig at fargene står til uniformen. Den må også være ensfarget.

Smykker
Det er lov å ha pynt i form av ringer, smykker og øredobber når man går i uniform. Når du er i felt bør du unngå dette side smykker lett kan gi deg frostskader siden de er av metall.

Sekk
Jenter er som regel mindre enn gutta. Dermed kan ludvig-sekken fort virke for stor og remmene kan gnage seg inn i skuldrene. Trikset er å polstre sekkeremmene med sort/grønn sokk og svart-tape, eventuelt klipp av en bit av liggeunderlaget eller tilsvarende.

Har du flere tips? Skriv inn i kommentarfeltet nederst!

Våtservietter
Kjekt å kunne ta en kattevask med når du ikke har tilgang til dusj. Våtservietter er din beste venn i felt,

Minusgrader
På vinterstid må man tenke nøye over hva man tar med seg. Pass på å ta med en fet krem med lav vannprosent. Den tar både bedre vare på huden din i kulden og fryser ikke så lett. Våtservietter har du alltid på kropp slik at de ikke fryser.

Ull-BH
I de fleste sport- og friluftsbutikker får man kjøpt ull-bh. Som regel er disse laget av kløfri ullfrottè som både er isolerende og ventilerende. Disse koster imidlertid en del penger. Gjerne mellom 400-600 kroner per stykk. Men man finner gjerne også billigere alternativer hos billigkleskjedene. Blant annet på H&M.
Om du ikke ønsker å bruke penger på dette kan alternativet være å bruke langt ullundertøy rett på kroppen og heller ha bh`en utenpå.

Mensen
Når man er ute i felt er det typisk at mensen dukker opp, men fortvil ikke. Mange jenter har vært gjennom det før deg og klart seg bra. Ute i felt er man ofte i stor aktivitet på dagtid, og da er det greit å bruke tamponger slik at du slipper å tenke på at bindet skal holdes på plass. Hvis du ikke føler deg helt sikker, bruk begge deler. Ikke glem hygiene. Ta med intimservietter og vask deg ofte. Trenger du mer tid til toalettbesøk, si fra til befalet så skal han eller hun gi deg den tiden du trenger.

Toalettbesøk
Ute i felt har man en latrine for gutta og en for jentene. I tillegg har man noe som blir omtalt som «bæsj and carry», eller populært kalt BC, der man går ordentlig på do. Det er flere som har problemer med å gå på do under sin første øvelse – både på grunn av at de er flaue eller ikke er vant med situasjonen. Hvis du ikke går på do på flere dager, vil du fryse mer og kan bli dårlig i magen. Vårt tips er: Gå på do!

Her finner du linken til en brosjyre med navnet “Tips og triks for jenter i Forsvaret”(ekstern side, PDF). Den er først og fremst beregnet for jenter i førstegangstjenesten, men du finner helt sikkert noen tips du kan ta med deg i tiden som HV-ungdom. Brosjyren inneholder en god del generelle tips men også flere spesielt myntet for jenter.

Har du flere tips? Skriv inn i kommentarfeltet nederst!

Viktig milepæler for kvinner i Forsvaret:

  • 1976: Stortinget gir kvinner adgang til befalsutdanning
  • 1983: Kvinner får adgang til å avtjene verneplikt som menn
  • 1984: Stortinget vedtar full yrkesmessig likestilling mellom menn og kvinner i Forsvaret
  • 1992: Første kvinelige jagerflyger, Mette Grøtteland
  • 1995: Norges og verdens første kvinnelige ubåtsjef, Solveig Krey
  • 1999: Første kvinnelige oberst, Berit Ovesen
  • 2002: Første kvinnelige flaggkommandør, Elisabeth Natvig
  • 2006: Kvinner innkalles til sesjon på samme måte som menn
  • 2006: Første kvinnelige Gardesjef, oberstløytnant Ingrid Gjerde
Tags: , , ,

Leave Comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/PRiNZ_BranfordMagazine_latest/branfordmagazine/comments.php on line 77

Er du et menneske, svar ja ja