Optimus kokeapparat

Apr 30th, 2007 | By | Kategori: Diverse

Optimus E111 har vært forsvarets foretrukne valg innen kokeapparat i en årrekke. Kokeapparatets sivile navn er Optimus Hiker og den produseres av det svenske selskapet Optimus. Primusen er en gammel klassiker og har varmet soldater og turgåere i over 70 år.

Teknisk data:
Brensel: Parafin, F34
Vekt: 1590 g
Mål: 180x180x110 med mer
Effekt: 2850 w
Brennetid 1 tank: Opp til 1,5 time ved maks effekt
Koketid 1 liter vann: Ned til 3,5 minutter ved ideelle forhold

Tanken og pumpens funksjon
Tanken må aldri fylles helt full da det må være plass til luft som skal skape trykk slik at parafinen presses ut. Pumpen fungerer på samme måte som en sykkelpumpe. På pumpestangen er det en pakning som presser luften igjennom en enveisventil (2250) og inn i tanken. Lokket (2044) har en overtrykkssikring som slipper gassen ut om det blir for høyt trykk i tanken. Jo fullere tanken er jo mindre komprimert luft er det plass til og man må derfor pumpe oftere for å holde et bra trykk. Om tanken er nesten tom for parafin må man pumpe mye flere ganger for å bygge opp det samme trykket, men da holder til gjengjeld trykket lenge.

Forvarmingens funksjon
Parafinen må varmes opp slik at den blir til damp for at den skal tennes, derfor man må være nøye med å forvarme skikkelig. Forvarmingen gjør at parafinen blir så varm at den går over i gassform og kan da brenne rent med blå fin flamme. Brenner primusen med en gul sotende flamme eller ikke tenner i det hele tatt kan det skyldes dårlig forvarme. Om man lar primusen brenne med dårlig flamme over litt tid vil (2180 og 2183) sote til og primusen vil virke dårligere og dårligere. Når man forvarmer er det viktig å sette på vindskjermen (ikke avbildet) for å isolere flammen inntil parafin rørende.

Parafinens kretsløp
Parafinen blir pumpet fra beholderen ved hjelp av det trykket som skapes inni tanken når man pumper, igjennom filteret (2161) og ut til rørsystemet (oppvarmet etter forvarmingen) som går fra tanken og opp til brennerhodet og ned igjen forbi strupeventilen (2192) og igjennom dysen (2509). Parafinen som nå er i gassform siver ut under (2180) og fordeles ut igjennom de små hullene i (2183) og kan nå tennes.

Justering av flamme (viktig å kunne)
Ventilspindelen (2192) har flere funksjoner: 1. Innerst er det en kon del som passer inn i en tilsvarende kon del inni rørsystemet, det er denne som bestemmer hvor mye gass som skal komme igjennom. 2. Litt utenfor dette er det noen tenner som styrer rensenålen opp igjennom dysens bittelille hull. Detter er for å fjerne eventuelle partikler å feste seg i dysen og hindre parafingassen å komme igjennom. 3. Lenger ut er det en pakning (2094) som skal hindre gassen i å lekke ut mot justeringsrattet. Denne pakningen er en meget skjør del som må behandles riktig. Alle som har tatt ut denne vet hvor lite den tåler før den smuldrer opp. Grafitten (bly) er myk og rullet opp slik at man kan ta av en liten runde om den er vanskelig å få inn igjen om man har tatt den ut for inspeksjon. Så om man skrur til pakkboksen (2194) for hardt igjen knuses pakningen. Om man lar justeringsrattet stå inne mens man varmer opp eller fyrer primusen så vil det skape en varme skjikt mellom ratt og primus slik at pakningen begynner å lekke. Om man bøyer på rattet slik at man bøyer ventilspindelen (2192) vil dette også gjøre at pakning lekker og man vil ikke få en optimal flamme da mye gass lekker ut.

Isetting av rensenål
Når man har demontert rensenålen er det meget viktig å få satt denne i riktig høyde ved sammensettningen, slik at den ikke står igjennom hullet i dysen ved vanlig drift men samtidig skal den kunne komme igjennom for å rense. Dette gjøres på følgende måte: Reguleringsrattet (2216) skrues helt til høyre, nålen settes ned med tennene mot tennene på (2192) Bruk gjerne en fyrstikk som er forsiktig tredd ned på nålens spiss. (forsiktig så du ikke bøyer/knekker spissen). Legg forsiktig press på nålen mens rattet dreies mot venstre 1/3 omdreining eller 3-4 knepp (tenner). Nå dreies rattet helt til høyre igjen og dysen (2509) skrues til. Sjekk ved å dreie rattet helt til venstre at nålens spiss kommer igjennom dysens hull. Sjekk også at nålen forsvinner helt ned i midtstilling.

Skru forsiktig på rattet
Aldri bruk mye krefter ved justering av flammen/renseing/slukking. Dette for å hindre at tennene på rensenål (2455) og (2192) skades. Disse er av messing som er et mykt metall.

Viktig!
Hvert år skjer det flere nestenulykker, både i Forsvaret og på sivile turer, på grunn av fyring i telt med primus. Det vanligste er at man sovner med primusen i gang. Etter en stund blir trykket så lavt at flammen på primusen slokner og teltet fylles med parafin i dampform. Gassen lukter vondt, er giftig og fyller fort teltet. Det er viktig at man lufter teltet godt om dette skulle skje. Parafindampen kan nemmelig “eksplodere” om du forsøker å fyre opp primusen igjen etter et slikt uhell.

En annen livsfarlig fare er karbonmonoksyd (CO). En smakløs, luktfri, fargeløs og giftig gass. Den produseres ved ufullstendig forbrenning spesielt i forbindelse med smelting av is, snø og oppvarming av kalde væsker. Karbonmonoksydproduksjon kan også oppstå dersom primusen brenner med for lavt trykk når primusen er for dårlig oppvarmet, og når primusen er feil justert eller defekt. Karbonmonoksyd kan forårsake skader i hjernen, og føre til død. Vær derfor svært forsiktig med fyring av primus i telt og sørge ALLTID for å ha en fyringsvakt.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave Comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/PRiNZ_BranfordMagazine_latest/branfordmagazine/comments.php on line 77

Er du et menneske, svar ja ja