Slik bretter du bereten

May 19th, 2009 | By | Kategori: Diverse

Beret er en rund, flat og bløt filtlue som i dag brukes av militære styrker over hele verden. Forløperen til hodeplagget er baretten, et populært europeisk moteplagg på 1400- og 1500-tallet. Baretten ble siden beholdt i flere nasjonaldrakter og som arbeidsplagg, blant annet i Italia, Spania og Frankrike.I Norge fikk hodeplagget en ny renessanse på 1930-tallet, da som en uformell fritidslue gjerne brukt av studenter og intellektuelle. Den gangen gikk hodeplagget under navnene baskerlue eller særlig alpelue. Det var imidlertid først etter andre verdenskrig at det Norske forsvaret tok i bruk hodeplagget for alvor. Samtidig byttet man navn til det amerikanske ordet beret.

Vår beret
Rekruttbatteriet har benyttet lys blågrå beret, eller flyblå som det heter, i mange mange år. Fargen indikerer at man tilhører en luftvernavdeling og må ikke forveksles med luftforsvarets mørk blå beret, som er baseforsvar. Rekruttbatteriet er riktig nok ikke lenger underlagt den nå nedlagte luftvernavdelingen på Fornebu, men vi har fått lov å beholde bereten “så lenge lageret rekker”.

Beretbrett
Bereten du får utlevert er ikke helt klar til bruk. Den må tilpasses før den vil se reppresentabel ut. Først og fremst skal beretens luemerke være forsølvet med Hans Majestet Kongens monogram i ekekrans. Merket skal festes slik at dets midtlinje står vinkelrett på beretens svetterem og merket skal være sentrert over venstre øye når bereten bæres. Underkanten av merket skal være 20 mm over den svarte svetteremmen. Beretens pull skal dras over mot høyre, men skal ikke gå lang nedover øret.

 • For å få tilpasset beret skal du først legge den til bløt i varmt vann. Fyll opp vasken og legg den i varmt vannet. Ikke la den ligge for lenge. Siden den er av ull vil den fortsette å krympe seg helt til du tar den ut av vannet.
 • Når bereten er mettet på vann, vri ut vannet så at den ikke drypper.
 • Sett bereten på hodet med lissen sentrert midt bak på hodet. Trekk
  pullen godt over til høyre og ned mot høyre øre, bereten skal ellers
  følge hodets form.
 • For å få bereten til å se pen ut skal du lage så kalt panserbrett i fronten. Da lager du en fold på baksiden av merket og bretter pullen skrått ned fra merket.  
 • Gå med bereten innendørs til det at den tørker. Bereten vil krympe
  litt og anpasse seg til ditt hode.
 • Når bereten er helt tørr, ta den forsiktig av og plasser den på et
  bord med pullen over bordkanten. La stå over natten.
 • Nå burde den passe godt. Om ikke, gjenta prosedyren.
 • Noen barberer bereten med en barberhøvel for å få den til å bli
  mykere og mer formbar. Det er ikke alltid nødvendig å gjøre dette, men
  kan vurderes dersom nødvendig. Du må jobbe mye med bereten for at den skal se bra ut.
Tags: ,

Leave Comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/PRiNZ_BranfordMagazine_latest/branfordmagazine/comments.php on line 77

Er du et menneske, svar ja ja