Felt-triks

Jan 4th, 2009 | By | Kategori: Diverse

Denne siden er under oppbygging. Flere triks kommer etter hvert…..

Oppvask
Bruk gjennomsiktig plast-frysepose i kokekaret til middag i felt. Hell maten i posen plassert i kokekaret. Spis. Når du er ferdig kaster du posen og koke-karet er like rent som alltid!

Tørking av støvler
Det finnes flere måter å tørke støvlene på. Du kan blant annet stappe støvlene fulle med avispapir. Best resultat får du om du varmer stener på bålet, pakker dem inn i avispapir før du legger de ned i støvlene.
Om du ikke har avispapir eller bål kan du alltid legg dem under knærne. på utsiden av soveposen. Varmen fra kroppen din vil tørke støvlene godt nok.

Om du sover under åpen himmel eller i gapahuk eller tilsvarende kan du bruke te-lys til å tørke støvlene. Plasser ett te-lys nede i hver støvel. Telysene brenner i ca tre-fire timer. Mens de brenner foregår det to prosesser, som begge er med på å tørke støvlene. For det første bruker lysene oksygen mens de brenner, slik at det blir en ganske kraftig luftsirkulasjon. Dernest produserer lysene mye varme som får vannet i støvlene til å fordampe. Om du ligger i en sjuduker skal denne metoden IKKE benyttes siden det er stor fare for at noen tytter borti støvlene side det som oftes er fult i teltet.

Tørking av tøy
Vått tøy reduserer raskt din ytelsesevne. Har du muligheten kan du henge opp klærne til tørk inne i teltet på for.eks et femmetersnøre i taket. Du kan også ta det med deg ned i soveposen slik at det tørker på kroppen. Har du mye som er vått, bør du ikke ta med mer enn noen få plagg i posen. Blir det for mye vått tøy i posen blir både du og den våt og kald. Klær til tørk skal ligge på kroppen, rundt magen, brystet og ryggen. Ikke i fotenden av soveposen. Du har som regel nok med å holde deg varm på bena uten våte klær rundt dem.

Vinterkamo og annet yttertøy kan tørkes ved frysetørking ute om det er kaldt nok. Trekk vinterkamoen over et par ski eller teltet og knytt den godt fast slik at den ikke blåser bort. Neste dag tar du klesbørsten og børster vekk alt rim og all is fra klærne. Frysetørkingen har ført til at en del av fuktigheten har frosset og lagt seg som rim utenpå vinterkamoen. Klærne blir ikke tørre, men tørrere enn da du hang dem opp kvelden før. Du slipper dessuten å få så mye fuktighet og våte klær inne i teltet.

Kuldegrop
Prinsippet med kuldegrop vinterstid er at man skal hindre varmen i å slippe ut. Det gjør man ved å lage inngangen slik at den ligger lavere enn resten av teltet. Dette prinsippet gjelder først og fremst i snøhule eller iglo. Det er begrenset hvor godt tynne teltduker isolerer, og uten fyring blir det ikke så veldig varmt i teltet heller, men litt hjelper det jo. Kuldegropen i teltet har også en praktisk funksjon siden fryingsvakten kan stå oppreise når han lager mat, pusser støvler, våpen og lignende.

Klesbørste
Alle skal ha fått utlevert dette. Har du ikke fått, be om en FØR du skal på øvelse. Under all vinterbivuakkering er klesbørsten en viktig hjelper. Før du går inn i teltet skal du alltid børste klær, sko og utstyr fri for snø og isklumper. Gjør du ikke dette vil det straks smeltet når du kommer inn og alle klær og utstyr vil bli vått og kaldt.

Barbering
Aldri barber deg eller ta en dusj samme dagen som du skal ut i kulda! Dette fjerner beskyttende fettlag på huden, og fører til at du kan få frostskader i ansiktet mye fortere enn vanlig, bare i femten minusgrader

Tags: , , ,

Leave Comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/PRiNZ_BranfordMagazine_latest/branfordmagazine/comments.php on line 77

Er du et menneske, svar ja ja