Ny skredfareskala

Forsvaret forkaster den gamle og tar i bruk en “ny” skredfareskala. Siden 1980-tallet har Forsvaret hatt en egen skredfareskala tilpasset egne skredkart. Den “nye” internasjonale skalaen er den samme som benyttes av alpinanlegg og andre steder som har operert med skredfare. Det melder TRADOK (Hærens transformasjons- og doktrinekommando).

Les også: Skredfaresignaler

Eneste forskjell på den Forsvaret nå skal benytte og den alpinanleggene har brukt i årevis er en rubrikk med militære tilleggsbestemmelser. Tilleggsbestemmelsene setter klare begrensinger for de enkelte farenivåene for hva militært personell kan og ikke kan gjøre.

Her finner du Forsvarets Skredfareskala (ekstern side)

Det skjer fra tid til annen ulykker med snøskred. Rundt tre-fire nordmenn dør hvert år som følge av skred. Også Forsvaret har blitt rammet. Den aller verste ulykken for Forsvarets del var Vassdal-ulykken. Den 5.mars 1986 ble 31 ingeniørsoldater og tre beltevonger tatt av et stor snøskred fra fjellet Storeballak i Nordland. En del soldater kom seg løs fra snømassene for egen hånd, men 16 soldater omkom.

I mars 1994 omkom en person da 17 heimevernssoldater på øvelse ble begravd av et skred på Kvamskogen i Hordaland.

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/portal/single.php on line 23

Leave a Reply

Your email address will not be published.