Soldater til nye høyder

Føler du deg lavere enn alle de andre? Fortvil ikke, før var soldatene bare 29 cm høye.

Norske soldater blir stadig høyere.

Vokser i høyden
Ifølge tall fra Vernepliktsverket og Statistisk sentralbyrå ligger gjennomsnittshøyden på norske soldater i dag på 179,9 cm. Dette er en svak økning siden andre verdenskrig, den gangen var gjennomsnittshøyden 173,8 cm. I 1910 var snittet bare 171 cm.

Blant dagens soldater er bare 1,2 prosent under 165 cm, mens hele 26,6 prosent av soldatene har en høyde på mellom 175-179 cm.

Godt å vite er det kanskje at kun 1,4 prosent av soldatene er 195 cm eller høyere. Det er også verdt å vite at det i år vil være rundt 7000 personer som gjennomføre førstegangstjenesten. Uansett høyde.

For det er ikke mye man kan gjøre med høyden sin. Man er å bli så høy man er. Noen har imidlertid sett nærmere på soldatenes høyde over et lengre tidsperspektiv og kommet frem til svært spektakulære funn.

Tull med tall
Denne noen er den velkjente norsk tegneren og forfatteren Kjell Aukrust.

I 1960 kom boken «Bror min». Der “beviste” Aukrust at slaget ved Stiklestad aldri kunne ha funnet sted. Årsak?

Ut fra utviklingen i gjennomsnittshøyden på rekrutter de siste hundre årene ville man i år 1030, da vikingene basket sammen på Stiklestad, ikke vært høyere enn en tomflaske. Hvorfor?

Gjennomsnittshøyden til dagens norske soldater øker årlig med 0,8 millimeter. Ut fra rekrutters gjennomsnittshøyde i vår tid kunne en av figurene i boken dermed regnet seg tilbake, til slaget på Stiklestad 930 år tidligere, og konkludere med at soldatene på den tiden var svært lave. Hvor lave?

Gjennomsnittshøyden blant soldatene ved Stiklestad ville ut fra denne tilbakeregningen vært snaue 29 cm. Og dersom dette var tilfellet ville man ikke kunne sett snurten av verken bondehæren eller Olav den Hellige fordi det høye gresset uten tvil ville ha dekket dem total. Troverdig?

Nei. Ifølge funn fra en rekke gravfelt viser det seg at vikingenes gjennomsnittshøyde var 152 cm. Men en artig tanke, det var det i alle fall.

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/portal/single.php on line 23

Leave a Reply

Your email address will not be published.