Klar for kart

Slik holder du stø kurs med kart og kompass.Mandag 3.september blir det kart og kompass for alle penga. Leksjonen vil vare hele kvelden og vil foregå både inne og ute.

Kort om kart
Kort fortalt er kart en forminsket og forenklet tegning av en del av jordas overflate sett ovenfra. Kartet lages i dag ved hjelp av flyfoto. Terrengdetaljene tegnes med symboler som vi kaller karttegn. Alle kart tegnes med nord opp på kartet.

Nederst på hvert kart finner man målestokken som forteller hvor mye det er forminsket. Målestokk 1:50.000 betyr at 1 cm på kartet tilsvarer 500 m i terrenget. For at man skal kunne lese av høydeforskjeller på et flatt kartblad er det tegnet inn høydekurver.

Det er sammenhengende linjer som går gjennom punkter med samme høyde over havet. Den loddrette avstanden mellom to slike punkter heter ekvidistanse, denne er på militære kart 20 meter. Jo kortere avstand mellom to linjer, jo brattere er terrenget. På kartet finnes det også et rutenett. Diss er kvadratiske og tilsvarer 1 km på 1:50 000 kart. Hver rutelinje er nummerert med et 2-sifret tall. Dette brukes til å angi posisjon i såkalte rutetilvisninger.

Kort om kompass
Et kompass er egentlig en vinkelmåler, altså et instrument man bruker for å ta ut retning. Det er ikke alltid man har behov for kompass, ofte holder det lenge med et kart, men om du skulle får brukt for et kompass, er dette måten å gjøre det på.

Legg kompasset på kartet med kompasslinjalen liggende langs linjen start-endepunkt på ruten du skal gå. Sørg for at marsjretningspilen peker mot endepunktet.

Vri kompasshuset slik at NORD-SØR linjene på kompasshuset er parallelle med NORD-SØR linjen på rutenettet. Vinkelen du leser av på kompasshuset, er ruteretningen.

NB: Pass på at NORD på kompasshuset peker opp på kartet, da nordretningen alltid er oppover på kart.

Se nederst på kartrammen, der finner du avviket mellom rutenord og magnetisk nord. Er den f. eks 7 grader vestlig, legger du til 7 grader på ruteretningen. Er den østlig, trekker du fra det oppgitte gradantallet.

Ta bort kartet, og hold kompasset vannrett. La kompassnålen spille over NORD-SØR pilen i bunn av kompasshuset. Marsjretningspilen peker nå i marsjretningen.

Sikt langs marsjretningspilen, og ta ut et markert punkt i terrenget. Gå dit, og ta ut et nytt punkt på marsjretningen, fortsett slik til du er fremme.

Ønsker du mer informasjon om hvordan bruke kart og kompass kan du blant annet besøke denne siden som tilhører Turistforeningen.

Kartkilde: Soldaten i Felt

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/portal/single.php on line 23

Leave a Reply

Your email address will not be published.