HV får nytt våpen

På nyåret er det over og ut med den gamle AG-3’n for deler av HV. Da får mannskaper og befal i innsatsstyrkene samme våpen som norske utenlandskstyrker i Afghanistan. HV-ungdommen derimot kommer fortsatt til å bruke den gode gamle AG-3’n en stund til.

Trykk her for video av det nye våpenet.

I april 2007 bestilte det norske forsvaret 8200 geværer. Kontrakten på våpnene er verdt 100 millioner kroner, mens siktemidlene koster 50 millioner kroner. Allerede i første halvår av 2008 fikk avdelinger i hæren som er i utenlandstjeneste og stående avdelinger i Luftforsvaret HK-416 .

Så langt er det delt ut over 5000 våpen. Innen utgangen av 2010 vil alle de nye våpnene ha erstattet den gamle sliteren. Nå er altså turen kommet til deler av HV. De første avdelingene i innsatsstyrken får våpenet januar 2009.

Siden 1960-tallet har AG-3 spilt en viktig rolle i det norske forsvaret. Det er nå 33 år siden våpenet gikk ut av produksjon, og det har lenge vært etterlyst et nytt våpen. Ammunisjonen til det nye våpenet veier halvparten av hva den gamle gjør samt at selve våpenet er mye lettere.

HK416

  • Våpenet har vært i bruk siden 2005.
  • Produsert av: Heckler & Koch, som tidligere har levert AG-3 og MP-5 til det norske Forsvaret.
  • Vekt: ca. 3,5 kg
  • Lengde: 778/886 mm (kolbe inn / kolbe ut)
  • Ammunisjon: 5.56 x 45 mm
  • Skuddtakt: 700-900 skudd / min
  • Magasinkapasitet: 30 skudd
Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/8/2/d/rekruttbatteriet.com/httpd.www/wp-content/themes/portal/single.php on line 23
Latest Comments
  1. tommy
  2. Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published.